gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с кралски скариди

Ризото с кралски скариди

Ризото с кралски скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
"Невероятен специалитет за почитателите за средиземноморската кухня - ризото с кралски скаридки."

Необходими Продукти

  • кралски скариди
  • ориз - la perla (италиански ориз, който се използва за ризото с елипсовидна форма, прозрачен като стъкло)
  • бульон - за предпочитане прецеден от скаридите, пилешки, зеленчуков или друг по желание
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 по - голям или 2 малки
  • зехтин
  • бяло вино - 100 мл
  • магданоз - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиствате и обелвате скаридите (по дължината на гръбнака имат черна вена, която трябва да се махне).

В загрят със зехтин тиган слагате лука, чесъна и моркова, пържите, докато лукът не омекне.

Добавяте ориза и сипвате бяло вино. Чакате виното да поеме в ориза и да се изпари.

След това похлупете ориза за 1-2 мин. Бъркайте постоянно с дървена лъжица. Добавяйте постепенно от предварително приготвения бульон.

Бульонът не трябва да покрива ориза повече от 2 мм. Бъркате, докато бульонът не поеме и тогава продължавате пак да сипвате и бъркате и така, докато не сипете всичкия бульон.

След като сте сложили и последната доза от бульона добавете 2 с.л. доматено пюре и малко масло - добавянето на маслото в ризото е завършващ процес, който се нарича монтекаре. Добавете скаридите за 3-5 мин.

Сервирайте ризотото с кралски скариди оформено в ринг (ако имате) и поръсете с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: