Пиле Марсала (Оригинална рецепта от Марсала)

09/01/2018
"Изведнъж всички полудяха по това пиле! Опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 008
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • пилешки гърди - 4 бр.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • зехтин - 1/4 ч.ч. + бучка хубаво масло
  • печурки - 2 ч.ч. гъби
  • вино марсала - 1 ч.ч. или около 200 мл
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Нужен ви е дълбок тиган за пържене със зехтин и бучка масло.

1. В купа се изсипва брашното, сол, черен пипер и се разбърква. Натопяват се пилешките гърди и се набрашняват добре и от двете страни. Не се изтръскват и се оставят настрани;

2. Загрява се зехтинът на среден огън и пилешките гърди се запържват и от двете страни до приятно златисто. Изваждат се;

3. В тигана се изсипват гъбите и веднага се заливат с виното Марсала. Оставят се да се задушават за около 4-5 мин;

4. Пилешките гърди се връщат в тигана и с щипки започват да се обръщат постоянно в мазнината - около 15 мин. Сосът в тигана става тъмен и силно ароматен и това се дължи на Марсалата.

5. В подходяща чиния се сервират пилешките гърди и се заливат със соса.

За гарнитура поднесете картофено пюре.

Допълнение по желание: В тигана се добавя още една хубава бучка масло, 1/2 ч.л. сух риган и 1/4 ч.ч. сухо шери. Добавя се и сметана за готвене около 1/2 ч.ч. Оставя се за няколко минути да заври и се заливат пилешките гърди.

Източник: Италианска оригинална рецепта от Марсала, Сицилия. Рецептата е свалена от клип.

Забележка: Изключително вкусен и бърз аламинут с пиле. Ползвах основните съставки на рецептата.

При добавяне на виното може да се получи ефект на фламбиране.

Пилешките гърди може и да се разполовят и леко да се начукат през свежо фолио, но много нежно, за да не се разкъсат. Аз не съм ги начуквала, защото при по-плътни пилешки парчета оставят повече сокове и влажност, а това е важно, защото пилешкото бяло месо е доста сухо.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар