Питки със зеле, праз и яйца

"Никой не отказва топли питки, а за пълнени топли питки и война може да стане "
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции20
  • Преглеждания общо438
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - около 800 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • олио - 3 с.л.
  • За плънката
  • зеле - 1/2 бр. малка
  • праз - 2 стръка - средно големи
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • жълтък - за намазване
  • хималайска сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топла вада. Прибавете захарта, щипка брашно, разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.

Смесете всички съставки в купа без брашното. Пресейте брашното и добавете половината. Разбъркайте до получаването на гъсто кексово тесто.Покрийте купата и оставете на топло за около 20 минути.

Нарежете зелето на ивици и го сварете, докато омекне. Отцедете.

Сварете яйцата до твърд жълтък /12-13 минути/. Поставете ги в студена вода, след което ги обелете и настържете.

Почистете праза и го нарежете на колелца. Загрейте олиото и го задушете, докато омекне. Прибавете зелето и гответе 2-3 минути. Отстранете от огъня и охладете. Прибавете настърганите яйца и разбъркайте.

Към втасалото тесто добавете останалото брашно и го измесете. Готовото тесто покрийте с кърпа и оставете още 10-15 минути на топло.

Разделете тестото на топки. Разточете всяка топка на питка, сложете в средата от плънката и загънете от всички страни. Обърнете с гладката страна нагоре и подредете в тава застлана с домакинска хартия.

Намажете всяка питка с разбит жълтък и поръсете с хималайска сол.

Изпечете в загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Готовите питки напръскайте със студена вода, завийте с кърпа и оставете да омекнат.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар