Щолен с бадеми и фурми
Štolen sa bademima i urmama
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Щолен с бадеми и фурми

Щолен с бадеми и фурми

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7215k2
Щолен с бадеми и фурми
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 3
14/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
165 мин.
Порции
5
"Щолен, който ще опитате преди Коледа, ще поднесете на Коледната трапеза и няма пак да му се наситите"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • масло - 250 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • захар - 5 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • портокалови корички - 50 г
  • лимонови корички - 50 г
  • бадеми - 100 г нарязани
  • стафиди - 100 г
  • фурми - 100 г нарязани
  • сол - 1 щипка
  • мая - 1 пакетче суха
  • канела - 1 ч.л.
  • ром - за накисване на стафидите
  • За намазване на Щолена
  • масло - 50 г стопено
  • пудра захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се тесто от брашното, яйцето, захарта, маслото, млякото, маята, ванилията, канелата и солта.

Добавят се накиснатите в рома плодове и захаросаните корички.

Оставя се да втаса, тестото се оформя като елипса, разточва се дебело и се прегъва на две.

Оставя се да втаса отново, пече се 15 минути на 200 градуса и около час на 180 градуса.

Горещия щолен се намазва с масло и поръсва обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: