Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична геврек-погача

Празнична геврек-погача

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Празнична геврек-погача
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
14/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Най-пухкавата и ароматна геврек-погача е при нас - затова не се колебайте, ами вадете лист и си записвайте рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • масло - 50 г краве
  • За плънката
  • сирене - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г краве
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме маята в затопленото прясно мляко, в което сме разтворили захарта. Оставяме настрани за известно време докато шупне.

Пресяваме брашното и правим в средата му кладенче в което слагаме солта, яйцето, киселото мляко, омекналото масло и шупналата мая. Замесваме меко нелепнещо тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса.

Докато втаса тестото си подготвяме плънката като настъргваме на ренде или натрошаваме сиренето. Към него прибавяме едно разбито яйце и размекнатото масло. Смесваме и разбъркваме хубаво плънката.

Втасалото тесто разточваме върху набрашнен плот на не много дебела кора - около 1 см. С чаша изрязваме кръгчета. Изрезките от тестото събираме и разточваме на ново и така докато оползотворим всичкото тесто.

Следва подреждането в тавата в която на дъното сме поставили хартия за печене. Върху кръгче слагаме плънка, отгоре друго кръгче. Редим като кула, но не много висока за да можем да я принесем в тавата. Така на няколко кулички подреждаме изрязаните кръгчета и принасяме в тавата.

Наредената погача оставяме за повторно втасване още около 30 минути. Преди да я поставим във фурната мажем с разбит с малко олио жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса

Източник: moirecepti.mk и svanya.blogspot

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: