Домашен суджук

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
7516k2k3k7
Домашен суджук
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
19/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Общо40 мин.
Порции1 кг
"Истински суджук с месо можа да бъде само този, който сте приготвили сами, опитайте и усетете разликата"

Необходими Продукти

  • Продукти за един килограм наденица
  • свинско месо - 400 г
  • телешко месо - 200 г
  • агнешко месо  - 100 г
  • сланина - твърда
  • агнешки чревца - осолени и почистени
  • чесън - 2 скилидки счукан
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 3 г
  • кимион - 3 г
  • захар - 5 г
  • селитра - 1 г
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Месото и сланината се омесват с месомелачка, като се редуват. Вече смляното месо се обърква. Прибавят се счуканият чесън и подправките, след което се омесва много добре до хомогенна смес. Каймата се прехвърля съд като се притиска, за да излезе въздухът. Съдът се похлупва с капак или се загъва със стреч фолио.

Поставя се в хладилника за една нощ, за да може месото да поеме ароматите от подправките. На месомелачката се маха решетката и ножовете и на тяхно място се поставя фуния. На нея се нанизват внимателно, за да не се скъсат чревцата.

Най-външният край се завързва. Каймата се премесва. Чревцата се пълнят бавно, като е хубаво месото в тях да е сбито, за да не остава въздух. През определено време, в зависимост от дължината на суджуците, червата се превиват (там където ще е краят на един брой суджук).

Напълнените суджуци се закачат да съхнат и след 24 часа се надупчват с игла, там където е останал въздух, се превиват.  Окачват се да се сушат на проветриво място. 

На всеки 2 дни се разточват с точилка или бутилка, за да придобият сплескана форма. Все още неизсъхнали могат да се пекат на скара.

Рейтинг

5 6
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: