Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Заливки»Пухкава заливка за мусака

Пухкава заливка за мусака

КалиновКалинов
Новак
715071791
21/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
"За приготвянето на перфектната мусака, трябва да приготвите перфектната заливка от поне 2 см - ето я и рецептата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 100 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме млеката с жълтъците. Поставяме на котлона тенджерка и слагаме маслото с много малко олио.

След като загрее добре запържваме брашното до златисто и добавяме млякото с жълтъците, подправяме със сол и пипер и бъркаме постоянно до сгъстяване.

Намаляваме котлона на минимум за около 5 минутки да къкри спокойно, като бъркаме, за да не залепне.

Спираме котлона и оставяме да изстива (като поизстине става доста гъсто), а през това време разбиваме белтъците на сняг и ги смесваме внимателно с вече поизстиналата смес.

Естествено за получаването ни на перфектна мусака като от книгите на Балкан турист трябва да подготвим и другите продукти като спазваме всички правила необходими за една мусака - лук, морков, картофи и свинска кайма и нищо повече.

Тази заливка е наистина уникална и стои отгоре на мусаката (както трябва да бъде) с дебелина около 2 см, разбира се зависи и от тавата, в която ще печем. Пробвайте и винаги ще правите мусаката си така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
512
40
30
20
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
В къщи всички обожаваме мусака и то точно с такава дебела и плътна заливка. Докато се науча да я правя , видях голям зор :)
Благодаря за рецептата. Ще опътам и по твоя начин.
15.08.2023 21:19
2
Анонимен
Анонимен
това не е баш класическата заливка за мусака, но става
25.04.2023 12:32
1
Анонимен
Анонимен
Аз ако правя такава дебела заливка наще няма да ядат като гледам заливката е по дебела от картофите.
27.02.2023 23:09
4
3
Анонимен
Анонимен
Аз също запържвам брашното,след което добавям прясно мляко 500мл.,оставям да се сгъсти и свалям от котлона.След като изстине добавям 4-5 яйца разбивам хубаво да се получи еднородна смес и добавям около 300г.нарендан кашкавал,разбърквам и заливам мусаката
15.02.2023 23:52
11
1
Анонимен
Анонимен
Правя заливка със същите продукти , но като запържа брашното сипвам студено прясно мляко и бъркам, докато стане гъст крем. Свалям от котлона да се охлади и добавям кофичка кис. мляко и 4 яйца, заливам мусаката и запичам във фурната.
Може да пробвам и вашия вариянт, изглежда доста апетитно.
10.01.2023 14:29
12
2
Потребител#257679
Потребител#257679
И още нещо: заливката не се сипва веднага в/у врялата мусака, а се оставя(мусаката) малко да си почине, около десетина минути...
24.07.2020 19:55
4
2
Потребител#257679
Потребител#257679
Хубаво...Само не разбрах като се смесят белтъците на пяна с останалите продукти,к'во се прави после...Яде се с лъжицата ли...Че довършете си рецептата де!
24.07.2020 19:48
5
2
Красимир Маринов
Красимир Маринов
Колко картофи, лук и моркови се слагат ?
21.03.2020 07:39
1
6
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#228855
Потребител#228855
Ще го тествам на палачинка. Валентина е права, липсва набухвател, за бърза термична обработка. Бакпулвер, сода бикарбонат.
03.09.2019 16:39
2
3
Valentina Peneva-Grozeva
Valentina Peneva-Grozeva
Би трябвало да се сложи и сода за хляб заради киселото мляко! А ако заливката ви се струва дебела,намалете количеството и или вземете по-голяма тава за мусаката
26.06.2019 09:50
9
6
Grace404
Grace404
Zalivkata e po-debela ot musakata. Sorry, no go! :(
23.03.2019 17:13
14
6
Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Браво!Чудесна рецепта,която нямам търпение да пробвам.Когато видях заглавието си помислих,че е поредната обикновена рецепта ,но с гръмко име .Обаче като се заточетох видях че не така.Заинтригуван съм.
11.02.2018 23:28
35
2