gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Бял боб за Бъдни вечер

Бял боб за Бъдни вечер

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733491682751
Бял боб за Бъдни вечер
Снимка: Потребител#165452
1 / 4
24/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене180 мин.
Общо220 мин.
Порции6
"За празничната трапеза - бял боб пригответе, но тази година опитайте нашето предложение с дъхави подправки"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода със сода за една нощ. На сутринта се слага на котлона и пет минути след като заври се оцежда и изплаква. Слага се в глинен гювеч, добавят се нарязаните пащърнак, моркови и чесън.

Поръсва се с гьозума и целината, посолява се, добавя се олиото и се налива вода.

Първоначално гювечът се слага в незагрята фурна на 200 градуса, която след половин час се намаля на 180 и след още половин час- на 160 градуса. На всеки 40- 50 минути се проверява водата и ако се налага се долива.

Когато бобът е готов вътре се пускат три- четири резенчета лимон, на които предварително сме остъргали кората, за да не горчи и гювеча се захлупва за 20- тина минути. След това лимоновите резени се вадят.

Ястието може да се сготви и във тенеджера, но тогава няма да се соли преди бобът да се е сварил.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: