gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Лимецова содена питка

Лимецова содена питка

VeselinaVeselina
Готвач
2702k7601k3
Лимецова содена питка
Снимка: Veselina
1 / 5
02/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Хем вкусна, хем здравословна - вече само такива питки ще правим"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 3 с.л.
  • сода за хляб - 2/3 ч.л.
  • сусам - за поръсване
  • брашно от лимец - 2 ч.ч.
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за поръсване на тавата /бяло/
  • кисело мляко - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме с вилица две яйца в купа. От тях си отделяме в друга купичка много малко, за да си намажем питката, след като я оформим. В киселото мляко слагаме 2/3 ч.л. сода за хляб и разбъркваме, отделяме я на страна да се активира.

След това слагаме киселото мляко със содата, солта и олиото и разбъркваме всичко с лъжица. Слагаме 2 ч.ч. брашно от лимец постепенно, като бъркаме. Като не може да се бърка вече, го махаме и месим.

Замесваме тестото с ръце върху намазнена маса. Намазваме малка тава с олио и посипваме с бяло брашно, за да не залепне питката.

Оформяме питката с кръгла форма, като я сплескваме. Правим хикс отгоре с остър нож. С четка мажем с отделеното част от яйце и поръсваме обилно със сусам.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до изпичането и приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: