Домашна медена торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
02/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Вкусна медена торта - една забравена рецепта в последните години. Интересна и много изкушаваща."

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 3 - 4 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • мед - 4 - 5 с.л.
  • брашно
  • сода - 1 ч.л.
  • за крема
  • прясно мляко - 700 мл
  • яйца - 3 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • мед - 2 с.л.
  • масло - 250 г
  • брашно - 3 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • за поръсване
  • орехи - 100 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте заедно необходимите за блатовете яйца, захар, масло и мед на водна баня, докато се разтопи захарта. След това разбийте сместа с миксер и изчакайте да се поохлади, ако е гореща. Добавете содата и брашно, колкото да се получи меко тесто.

Покрийте го и го сложете в хладилника за около 30 минути.

От тестото направете 7-8 топки и всяка разточете на тънка кора. Използвайте тава или голяма чиния за да се получат еднакви кръгове на блатовете. Всяка кора изпечете в предварително загряна силна фурна, в набрашнена тавичка.

Ако предварително не сте оразмерили блатовете, може да го направите и след печене, пак с помощта на тава. Изрезките от получените блатове може да смелите и да използвате за украса.

За крема разбийте яйцата със захарта и меда, постепенно долейте млякото и при непрекъснато бъркане добавете брашното. Сложете на котлона и бъркайте, докато кипне и се сгъсти. Снемете от котлона и бъркайте, докато се охлади. Добавете маслото и бъркането продължава, докато и то се разтопи.

В подходящ съд започнете да редите блат, крем и най-отгоре покрийте цялата медена торта с крема. Поръсете със смлените изрезки от блатовете смесени с натрошени орехи. Сложете Медената торта на хладно за 1 нощ преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
549
46
39
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#228631
Потребител#228631
Тортата е чудесна. Направих я точно по описанието и резултатът е невероятен. Много съм доволна. И е вярно, че колкото повече престоява, толкова по-вкусна става. Поздрави!
04.03.2019 11:11
1
Потребител#206873
Потребител#206873
Тортата се получи страхотно, но изрязох блатовете с форма 24 см и направих 8 много тънки блата. Имаше фора за още 2 блата акто се казва. Кремът не и стигна. Направих още 1/3 доза. Рецептата е супер!
12.02.2018 19:38
2
Потребител#176581
Потребител#176581
Тортата стана точно по рецептата и е много вкусна. Заслужава си.
02.10.2016 09:15
4
Мими
Мими
Тортата е невероятна. Колкото повече престоява, толкова по вкусна става.
23.01.2015 13:14
11
1
Дени
Дени
Тортата я правя вече за 4-ти път. Невероятна е! Докато я разрежа и изчезва...май трябва да правя по няколко наведнъж.
09.11.2014 15:56
2
Марина
Марина
Аз също приготвих тортата по рецептата по-горе. Резултатът наистина беше невероятен. Оставих я да престои около 3-4 часа. Остаха само 2 парчета за следвщият ден, които бяха още по-вкусни. Всики си облизаха чиниите. Много съм доволна
17.10.2014 21:22
1
5
В.Тодоров готвач в столично заведение :)
В.Тодоров готвач в столично заведение :)
Аз направих тестото по рецептата и блатовете станаха екстра. Но крема приготвих със 1.200кг. заквасена сметана която обърках с около 300—400гр. мед. След което на всеки ред съм ръсил с мляни орехи и допълнително мед, ей така отгоре. Резултата е супер.
Поздрави :)
05.10.2014 23:14
11
Катерина
Катерина
Силно съм разочарована че си загубих времето да приготвя тази торта.Тортата няма нищо общо с това на снимката.Тортата става суха не е достатъчно сладка въпреки че направих доза и половина крем .Като цяло е трудоемка и резолтата е разочароваш.Долните коментари сигорно са писани от авторката на тая фалшива рецепта която няма нищо общо с МЕДЕНА ТОРТА !!!
06.04.2014 00:37
6
12
4
Покажи всички подкоментари
диди
диди
тортата става много вкусна около 1 килограм бра6но отива тестото за блата става трудничко за6тото е лепкав докато се стегне иска доста месене но резултата е страхотен опитаите
19.01.2014 19:43
3
d
d
0.500kg
17.01.2014 22:58
4
1
lili
lili
Колко брашно?
14.01.2014 14:36
6
Милка
Милка
А не сиропираме ли блатовете?
07.12.2013 14:10
6
3
ralitsa
ralitsa
За мен лично тази торта е най-хубавата на света.Тя е уникално вкусна.Браво на този който я пубиликувал!За мен ще е удоволствие да я сготвя.
04.10.2013 18:41
7
Валя
Валя
Това е рецептата на Френска селска торта Прави се с 5 кори За крема 800 гр. заквасена сметана и чаша захар се разбиват Тортата трябва д апрестои мин.4 часа в хладилник
04.10.2013 15:16
5
1
1
Покажи всички подкоментари
Петя
Петя
Вместо млечния крем. Разбийте със захар на вкус 1,5кг заквасена сметана. Украсете с плодове.
05.09.2013 15:40
2
iv
iv
Сода бикарбонат или амонячна?
05.09.2013 15:26
г. К.
г. К.
кремът е недостатъчен по -добре направете двойна доза
31.07.2013 15:15
2
мими
мими
колко е брашното
24.03.2013 22:56
didi
didi
хубаво е да има доза и за брашното. Има много млади домакини, които нямат опит. Не е трудно да се измери брашното с кафена чаша
06.02.2013 21:21
3
сиси
сиси
рецептата е страхотна препоръчвам я на всеки само за крема ползвайте повече прясно мляко
08.11.2012 15:29
1