Картофи с лук и сланина на тиган

07/01/2017
Monika Ivanova
отMonika IvanovaМастър Шеф43510643704
"Нали не си помислихме, че ще ви предложим само едни обикновени пържени картофи?"
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 146
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • лук - 3 глави
  • бекон - 200 г или пушена сланина
  • соев сос - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се режат на шайби с дебелина около 5 мм. Лукът режете на ивици, а сланината или бекона - на едри парчета, ако искате да останат парченца до края на готвенето.

Ако искате те да се стопят напълно, ги нарежете на дребно. Аз използвам сланина с подправки, така че не слагам други освен черен пипер и сол. Ако нямате такава сланина, можете да добавите още червен пипер и чубрица или самардала.

Загряваме олиото (количеството зависи от големината на тигана, той трябва да е покрит целия по дъното с мазнина). Слагате картофите, сланината и лука. За 1-2 минути котлона трябва да е на пълна мощност, след което поръсвате с подправки, покривате с капак и намалявате котлона на половин мощност.

Разбърквате рядко, за да не се разпаднат картофите, когато омекнат, но е важно и да ги наблюдавате, за да не загорят. Нужни са поне 20-30 минути в зависимост от степента на котлона.

Сланината се стопява, лука омеква и леко се карамелизира, а картофките държите, докато омекнат и потъмнеят, но не и да прегорят. Около 5 минути преди да махнете ястието от котлона, добавете и малко соев сос и разбъркайте продуктите отново. Поднася се топло.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар