Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска вестник баклава

Турска вестник баклава

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
1367782018062
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Знаете какво казват за турските баклавички, дори султанът не може да им устои"

Необходими Продукти

  • орехи - 200 г
  • кори за баница - 1 пакет
  • масло - 125 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете корите на три еднакви части по дължина. Вземете една лента кора, намажете я с помощта на четка с олио и сложете още една отгоре, която също се намазва с олио. Смелете орехите и сложете малко от тях върху корите.

Нагънете ги на хармоника и прегънете краищата им така, че да се получи вързопче. След това обърнете вързопчето и го поставете в намазнена тава. Така се процедира и с всички останали кори. Сложете на котлона касеролка и загрейте останалото олио, добавете маслото и изчакайте да се разстопи.

Когато е готово, намажете баклавичките с мазнината и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. През това време си пригответе сиропа. В тенджера изсипете водата и захарта и варете, докато се получи гъст сос.

Малко преди да снемете сиропа от котлона, добавете лимоновият сок и ванилиите. След като баклавата е готова и вече изстинала, се залива с топлия сироп и се оставя да престои 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка: