Торта парфе
Torta parfeТорт парфе

Торта парфе

Торта парфе
Снимка: Потребител#182767
1 / 3
28/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Толкова нежна и лека, че с чиста съвест може да си хапнете две големи парчета"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • орехи - 1/2 ч.ч. /леко запечени и фино смлени/
  • шоколад - 100 г /черен или млечен настърган на ренде/
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 2 пакетчета
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • захар - 3 к.ч.
  • желатин - 1 и 1/2 пакетче
  • течна сметана - 500 мл сладкарска
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата: Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.

Към яйчната смес се прибавят последователно и при непрекъснато разбъркване брашното, смлените орехови ядки и настъргания шоколад.

Изпичат се два блата или един, който след като се охлади се разрязва на две равни части. Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см и подвижен ринг, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути до готовност. Блатът се освобождава от хартията за печене, когато е напълно охладен.

Приготвяне на крема: Желатинът се разтваря в 1/2 к.ч. вода на водна баня. Отделят се жълтъците на яйцата от белтъците. Разбиват се жълтъците с 1 к.ч. захар, като се прибавя брашното и 150-200 мл прясно мляко. В съд с незалепващо покритие се изсипва останалото прясно мляко и се оставя да заври.

Към него на тънка струя при непрекъснато бъркане се добавя яйчната смес. Бърка се непрекъснато докато кремът се сгъсти. Към горещия крем се прибавя ванилията и разтворения желатин. Оставя се да се охлажда, като се разбърква периодично за да се избегне образуването на коричка.

Сметаната се разбива с 1 к.ч. захар до получаване на меки върхове. Белтъците се разбиват с 1 к.ч. захар на гъст белтъчен крем. Обединяват се трите крема.

Подреждане на тортата: От крема се отделя около 1 ч.ч за измазване на тортата. Във формата за торта с подвижен ринг се поставя първия блат и се сиропира. Върху него равномерно се нанася обилно количество крем. Оставя се в хладилника за около 10 минути.

Поставя се втория блат, който също се сиропира и върху него се изсипва останалата част от крема. Тортата престоява около 5-6 часа в хладилника и едва тогава се освобождава от ринга. Измазва се от страни и се украсява по избор. За украсата на парфето използвах желирани праскови от компот, разбита сметана и оцветен със сладкарска боя сок от компот.

Тортата парфе е страхотна, опитайте я!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: