gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лесно кисело зеле в бидон

Лесно кисело зеле в бидон

Емилия ИвановаЕмилия Иванова
Чирак
161065984
Лесно кисело зеле в бидон
Снимка: Емилия Иванова
1 / 3
11/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Порции1
"Урок по майсторско приготвяне на кисело зеле - всички са добре дошли да се възползват от него"

Необходими Продукти

  • зеле - 12 - 14 глави
  • морска сол - 1. 5 кг
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелките се почистват добре. Кочаните се вадят (най-лесно става като прободете с ножа четири пъти във формата на квадрат около кочана, косо, като върха на ножа достига до една и съща точка под кочана). Всеки кочан се пълни с 2-3 с.л. морска сол.

Зелките се нареждат възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях се уплътнява с половинки и четвъртинки. Залива се с вода, с разтворена в нея морска сол, докато ги покрие.

Моята пропорция се е доказала през годините - 1 с.л. сол на 1 компотен буркан вода. Затиска се отгоре с нещо, за да са потопени във водата. Аз ползвам обърната чиния с камък върху нея :)

След 10-тина дни започва претакането. Така и не разбрах колко пъти трябва да се прави, макар че от години слагам кисело зеле. Общо взето, когато се сетя. Но истината е, че даже и когато забравя, пак се получава хубаво хрупкаво кисело зеле. Явно най-важно е съотношението сол - вода :)

Веднъж след като сте приготвили зелето, можете да си приготвите вкусни ястия с кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: