Фунийки с ванилов крем

Фунийки с ванилов крем
Снимка: Потребител#182767
1 / 5
13/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне65 мин.
Готвене30 мин.
Общо95 мин.
Порции30 бр.
"Легендата разказва, че на втория ден фунийките са двойно по-вкусни, но ние винаги ги изяждаме още на първия"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 350 г / брашно за разточване на тестото около 50 гр. /
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • масло - 30 г краве
  • орехи - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на тестото: Яйцето и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Прибавя се олиото и се разбърква. В купа се изсипва киселото мляко, добавя се бакпулверът и се оставя леко да шупне.

Постепенно в купата с киселото мляко се прибавя пресятото с бакпулвера брашно /малка част от брашното се оставя за доомесване / и яйчната смес. Всичко се бърка, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда.

Прехвърля се на работен плот посипан с брашно и се доомесва. Получава се средно меко, нелепнещо тесто. Тестото се разточва на не много тънък лист и нарязва на ленти с ширина 1 см.

Лентите се навиват от долу нагоре около метални фунийки или фунийки, направени от капачки за кисело мляко. Фунийките се подреждат в тава застлана с хартия за печене.

Пекат се в предварително зарята до 180 градуса фурна до готовност (между 15 и 20 мин се пекат). Веднага след като се изпекат, внимателно се махат формичките и се навиват следващите фунийки.

За приготвяне на крема: Брашното, яйцата и малка част от прясното мляко се разбиват с телена бъркалка. Останалото прясното мляко и захарта се слагат на котлона да заврят.

На тънка струя и при непрекъснато разбъркване се прибавя яйчената смес. След минути крема се сгъстява, добавя се кравето масло, ванилиите и се бърка още малко. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади. Покрива се със стреч фолио, за да не се образува коричка.

След като всички фунийки са изпечени и напълно охладени, се пълня с крем с помощта на шприц или чаена лъжичка. Отвора на фунийките се потапя в смлени орехи. Готовите фунийки се оставят да престоят на хладно около 5 - 6 часа преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: