Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Луканка»Истинска домашна луканка

Истинска домашна луканка

ИвайлоИвайло
Чирак
2113056120
Истинска домашна луканка2 / 3
16/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Стане ли дума за домашна наденица - не се нуждаем от повторна покана"

Необходими Продукти

  • кайма - 4 кг от телешко месо
  • чубрица - 20 г
  • черен пипер - 15 г
  • червен пипер - 45 г
  • кимион - 40 г
  • сол - 220 г
  • свински черва - тънки
  • кайма - 6 кг от свинско месо
  • селитра - 10 г
  • чесън - 1 глава
  • индийско орехче - 1 бр. настъргано
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Двата вида кайма се смесват. (Преди мелене месата трябва да престоят една нощ на хладно).

Подправя се със солта, захарта, червения пипер, кимиона, чубрицата, чесъна, селитрата и настърганото орехче. Оставя се да престои няколко часа в хладилник.Червата се почистват добре.

Нанизват се на специална приставка на месомелачката и след като месото се вкара, двата края се връзват. Напълнената луканка се надупчва с игла на местата където е останал въздух.

Луканката се поставя на пръчка и се окачва на проветриво място, като след 5-6 дни леко се разточва с точилка.или овално шише.

Съхранява се на сухо хладно и проветриво и тъмно място. Има трайност до 1 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
Майстор сте, очевидно, но защо наричате хубавата българска наденица " луканка " не мога да разбера.
08.11.2019 12:17