Начин на приготвяне
Измийте и сварете картофите и яйцата. Нарежете на ситно лука, моркова, киселите краставички, гъбите, магданоза. Можете да бланширате моркова, за да не е прекалено твърд, или да го настържете.
Шунката /филето/ и печената чушка е добре да се нарежат на тънки лентички. Сварените яйца нарежете на тънки колелца. Настържете кашкавала на едро ренде.
Когато картофите са готови, ги обелете и намачкайте. Добавете 25 г масло, подправки на вкус и 100 мл прясно мляко. Ако сте преварили картофите, внимавайте да не се получи твърде течно пюре, от което да не можете да оформите блат!
Разделете картофената смес на 3 части. От всяка оформете блат, като си помагате с форма, точилка и домакинско фолио /хартия/. Първият блат може да бъде разстлан директно в тавата.
Върху него поръсете настъргания кашкавал, нарязаните на ситно зеленчуци, месото, магданоза. Повторете процедурата и при полагането на втория блат.
Третият блат трябва да е добре оформен. Намажете го обилно с майонеза. Покрийте и отстрани с майонеза сглобената солена торта. Поръсете с наситнения магданоз.
Ползвайте част от подходящите за украса продукти.