gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с плетеници за Бабинден

Питка с плетеници за Бабинден

Питка с плетеници за Бабинден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
21/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12-16
"Да почетем хората, които поемат новия живот в ръцете си"

Необходими Продукти

  • вода - 150 мл хладка
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 равни с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр. без един жълтък за намазване
  • сусам - за поръсване
  • прясно мляко - 2 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладката вода със захарта и се оставя да шупне.

Пресява се брашното в тавичка и се оформя кладенче, сипва се прясното мляко, маята, солта, маслото, олиото, яйцата и се разбърква с вилица на каша, като се загребва тесто да стане топка тесто. Сипва се на плота, поръсен с брашно и месим меко тесто.

Оставя се да втаса 30 минути, разделя се на 6 равни топчета и отново се оставя за 15 минути. Всяко топче се оформя на дълъг фитил, два по два се усукват, така се оформят 3 плетеници. Всяка се навива на охлюв в тава върху хартия за печене.

Оставя се на топло да се надигне тестото. Отделеният жълтък се разбива с 2 с. л. прясно мляко и с четка се намазва и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор до зачервяване.

Изважда се и намазваме с масло, покрива се с чиста кърпа за мека коричка. Вкусна питка за празника на бабите, да са живи и здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: