Шпикован заек

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Шпикован заек2 / 2
13/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
5-6
"Впечатлете гостите си с вкусен шпикован заек, поднесен с млечен сос!"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек, не много голям, питомен
  • чесън - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • бекон - 150 - 200 г
  • мазнина - 5 - 6 с.л.
  • черен пипер - 12 зърна + смлян
  • вино - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 брой
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • лук - 3 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре заека. Хубаво го натъркайте със сол и черен пипер. Направете с нож малки прорези по повърхността му и го шпиковайте с нарязаните на лентички моркови, почистени скилидки чесън и бекон.

Сложете го в голяма тава върху 1 глава нарязан на кръгове кромид. Долейте 1 и 1/2 ч.ч. вода в тавата, полейте лекичко заека с виното и с 5-6 с.л. мазнина. Останалите 2 глави кромид нарежете едро и ги сложете в тавата заедно със зърната черен пипер. Може и без лука.

Сложете да се пече в умерена фурна, като внимавате да не прегори отгоре. От време на време го поливайте със соса, а ако се изпари течността, долейте още вода. Прехвърлете опечения заек в голяма чиния. Сосът от тавата разбийте с яйцето и киселото мляко и гарнирайте с него шпикования заек при поднасяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария
Мария
Заекът стана невероятен. Рецептата е уникална. Щом свекърва ми каза на цялата маса че тя никога не е правила такъв заек. Добавям само че накиснах заека предварително за около 12 часа в червено вино 3 чаши и вода.
17.10.2013 13:42
4