gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от зелени смокини и лимонтузу

Сладко от зелени смокини и лимонтузу

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5829331
26/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Да отидеш на гости, да те почерпят с домашно сладко от зелени смокити - ех, сладки спомени"

Необходими Продукти

  • зелени смокини - 130 бр. в млечна зрялост
  • захар - 2 кг
  • лимонтузу - 5 г
  • вар - 1 с.л. гасена (или син камък)
  • вода - 600 - 700 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това сладко се приготвя в определен период на годината - през май месец. При беритбата задължително се работи с ръкавици, за да не се получат алергични прояви!

Режем дръжките на всяка смокиня, измиваме старателно, дупчим с вилица на две места всяка смокинка.

Слагаме вода, колкото да покрие смокините. В първата вода добавяме гасената вар - така се запазва хубавият зелен цвят на смокините.

Така варим 3-4 пъти за по 5 минути, като всеки път сменяме водата. След всяко варене се обливат със студена вода и внимателно се изстискват смокините, като се внимава да не се разкъсат.

Вари се гъст сироп от водата и захарта. Изсипваме смокините, при желаната гъстота на сиропа добавяме лимонтузуту и спираме котлона. Пълни се в буркани, които веднага се затварят.

Сладкото няма нужда от стерилизация! Издържат повече от 2 години така!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: