Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Оригинална шкембе чорба

Оригинална шкембе чорба

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Шкембе чорбата е класика в родната кухня. А ние сме ви приготвили оригиналната рецепта за шкембе чорба с прясно мляко, както всички я обичаме."

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 1 литър
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече.

Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре.

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона.

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон.

Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет.

Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембе чорбата заедно с лют червен пипер в друга купичка.

Вижте също колко време се вари шкембето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
5174
459
320
23
14
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е истинската рецепта за шкембе чорба още от едно време. евала, мога да я приготвям всяка седмица
08.11.2024 14:29
1
Потребител#310153
Потребител#310153
Вече няколко пъти готвя шкембе по тази рецепта. Сполучлива, лесна, вкусно!
12.05.2024 12:45
3
2
Анонимен
Анонимен
Готвила съм я почти 20 пъти.Страхотна рецепта!
22.01.2024 18:27
3
Анонимен
Анонимен
Много вкусна шкембе чорба! Поздравления за рецептата и майстор готвача!
25.07.2023 12:44
6
1
ImBlack
ImBlack
Това е вярната рецепта за шкембе чорба!
Аз също олио не слагам , само 80-100гр. масло, 1 до 1 и 1/2 супена лъжица брашно за плътност(така предпочитам) запържвам леко, чаена лъжица червен пипер( пушен също става, вкусът е интересен, но различен от оригиналния) и изключвам котлона. Добавям цялото студеното мляко наведнъж при постоянно бъркане и продължавам 1 до 2 минути до пълното разтваряне на запръжката. Спокойно, не става на бучки. Всичко останало както е в тази рецепта.
03.06.2023 19:23
50
14
Анонимен
Анонимен
Това е рецептата за вкусна шкембе чорба ! Браво
29.12.2022 15:32
9
1
Анонимен
Анонимен
Рецептата е наистина оригинална.Шкембе чорба никога не се прави със застройка от яйца и брашно, всички шеф готвачи го казват това. Другите варианти са импровизации.
19.08.2022 12:37
25
2
Яница Феодотова- Калъпова
Яница Феодотова- Калъпова
Резултата е много вкусно шкембе- чорба! Благодаря за рецептата!??
24.01.2022 22:37
7
Христо Славейков
Христо Славейков
Една наистина добра рецепта за шкембе чорба!
09.01.2022 20:27
9
1
Вафличка
Вафличка
За първи път правя шкембе и се получи много вкусно, дори без тенджера под налягане. Чудесна рецепта
30.06.2019 00:59
6
2
Ася Георгиева
Ася Георгиева
Здравейте, първо искам да поздравя за страхотния сайт който е неизменен мой помощник в кухнята. Днес сготвих тази прекрасна рецепта за шкембе чорба и резултата беше невероятен, по вкусна шкембе чорба не съм яла в нито едно заведение! Благодаря
17.03.2019 20:47
11
4
Darina Glavanakova Bakard
Darina Glavanakova Bakard
Чорбата става много вкусна и без яйца и кисело мляко. Това е оригиналната рецепта, другите са добавени във времето. Ние у дома сме доволни. Благодаря за вкусотията!
29.04.2017 13:34
62
15
Калинов
Калинов
Всеки човек има различен вкус и всеки си приготвя шкембе чорбата както си му допада на самия него,но аз лично го приготвям точно по тази рецепта с добавката че запържвам една глава лук,3 супени лъжици брашно и червения пипер.Най-много ми допада този вариант и мисля че това е истинската шкембе чорба
25.12.2016 16:34
29
30
божидар
божидар
По същия начин го правя и смея да твърдя че така и само по тоя начин се прави шкембе чорба .
30.10.2015 14:09
39
14
1
Покажи всички подкоментари
Багряна Стойчева
Багряна Стойчева
Баща ми беше готвач.От него знам тази уникална рецепта.
12.10.2014 13:38
40
5
Дебелия
Дебелия
Преди време срещнаш тази рецепта в интернет пространството, от тогава се превърна в любимата ми рецепта за шкембе чорба. Е винаги внасям по няколко дребни промени, но те са не много значителни. Млякото и бульона ги правя 2 към 1 в полза на бульона, работя с ароматно краве масло, вместо с олио и режа предварително шкембето, че после ми пари (тук експерти съветват да се кълца , но ... айде нема нужда). За чесъна и оцета съм напълно съгласен, че като престои е по-вкусно. Същото нещо може да се направи с пилешко месо, че жената с пушка немога да я накарам да опита шкембе.
20.09.2013 14:43
16
1
Мариета Илиева
Мариета Илиева
Обожавам я,но рядко я готвя у дома,само аз си я хапвам.
25.08.2024 18:33
Анонимен
Анонимен
Стана чудесна
23.03.2024 19:33
Анонимен
Анонимен
Аз никога не слагам брашно. Ако искате да се сгъсти добавете истинска сметана,става супер! Поне 250мл.
29.02.2024 03:24
2
5
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Cydesna corba
06.02.2024 19:58
2