gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3193k9421k1
Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)
Снимка: Даниела Русева
1 / 9ВИДЕО
09/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции12
"И две тави да приготвите, пак ще го изядем"

Необходими Продукти

  • за блата
  • масло - 100 г
  • кристална захар - 4 с.л.
  • какао - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • бисквити - 1 пакетче чаени
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
  • червени боровинки - 3 с л.
  • стафиди
  • за крема
  • масло - 100 г
  • сладкарска сметана - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 6 с.л.
  • ванилен крем - 3 - 4 с.л. на прах /без варене/
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • за шоколадовата заливка
  • тъмен шоколад - 200 г /ползвам шоколад за готвене/
  • сладкарска сметана - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си тавичка с размер 22/22 см Добре е преди да започнем да правим десерта, да оставим продуктите да престоят на стайна температура.

Приготвяне на блата:

Разтопяваме маслото на водна баня заедно със захарта и какаото, като постоянно разбъркваме. Трябва да се разтопи добре маслото и захарта. На тънка струйка се добавя яйцето, което е предварително разбито. Бърка се до сгъстяване. След като се получи крем с гъстота, наподобяваща на динен мед, се отстранява от огъня.

Бисквитите се смилат през орехорезачка, както и орехите, също така и стафидите.

Кремът се прибавя към смесените бисквити с орехите, стафидите и кокоса. Объркваме всичко с лъжица.

В малка квадратна тавичка по дъното се разстила лист прозрачно фолио. Слагаме го, така че част от краищата му да излизат малко навън от стените на тавичката. Сипваме сместа и я разстиламе, след което леко я изравняваме с лъжица.

Прибираме тавичката в хладилник за 30 минути да стегне.

През това време можем да направим крема:

Разбиваме с миксер леко сметаната. Маслото заедно с пудрата захар го разбиваме в друга купа. Към маслото постепенно се прибавя лъжица по лъжица от сметаната. Добавяме и ваниления крем на прах. Накрая се добавя постепенно и прясното мляко. Всичко се разбива с миксер на пухкав крем.

Заливаме блата с този крем и отново прибираме в хладилника.

За шоколадовия крем:

Прави се ганаш по следния начин: в съд, който се поставя върху друг съд на водна баня, се начупват кубчетата от шоколада и се разтопяват. Към шоколада се налива сметаната и прясното мляко. Разбърква се и трябва да стане много гладка смес. Отдръпва се от огъня и след като изстине, но трябва да е все още течна сместа, заливаме сладкиша. Заглажда се, а по повърхността с вилица могат да се направят линии вълнообразно.

Прибираме сладкиша отново в хладилник да стегне за 30-40 мин.

Преди да сервираме, можем да извадим сладкиша от тавичката, като го прехвърлим на поднос с помощта на фолиото. След това внимателно го отлепваме и отстраняваме.

Сладкишът се нарязва на пастички. За да се реже по-лесно шоколадовата заливка, без да се чупи, е добре това да стане със загрят нож преди сервиране, като за тази цел можете да го потопите в съд с гореща вода.

Малко преди поднасяне е по-добре пастичките Нанеймо да постоят известно време на стайна температура. Така пластовете бисквита-крем-шоколад поомекват и е по-приятно.

Украсете по желание.

Поднасям ви с ягодова роза.

Рейтинг

5 14
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: