Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)
Снимка: Admin
5 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"И две тави да приготвите, пак ще го изядем"

Необходими Продукти

  • за блата
  • масло - 100 г
  • кристална захар - 4 с.л.
  • какао - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • бисквити - 1 пакетче чаени (200 г)
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
  • червени боровинки - 3 с л.
  • стафиди
  • за крема
  • масло - 100 г
  • сладкарска сметана - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 6 с.л.
  • ванилен крем - 3 - 4 с.л. на прах /без варене/
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • за шоколадовата заливка
  • тъмен шоколад - 200 г /ползвам шоколад за готвене/
  • сладкарска сметана - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си тавичка с размер 22/22 см Добре е преди да започнем да правим десерта, да оставим продуктите да престоят на стайна температура.

Приготвяне на блата:

Разтопяваме маслото на водна баня заедно със захарта и какаото, като постоянно разбъркваме. Трябва да се разтопи добре маслото и захарта. На тънка струйка се добавя яйцето, което е предварително разбито. Бърка се до сгъстяване. След като се получи крем с гъстота, наподобяваща на динен мед, се отстранява от огъня.

Бисквитите се смилат през орехорезачка, както и орехите, също така и стафидите.

Кремът се прибавя към смесените бисквити с орехите, стафидите и кокоса. Объркваме всичко с лъжица.

В малка квадратна тавичка по дъното се разстила лист прозрачно фолио. Слагаме го, така че част от краищата му да излизат малко навън от стените на тавичката. Сипваме сместа и я разстиламе, след което леко я изравняваме с лъжица.

Прибираме тавичката в хладилник за 30 минути да стегне.

През това време можем да направим крема:

Разбиваме с миксер леко сметаната. Маслото заедно с пудрата захар го разбиваме в друга купа. Към маслото постепенно се прибавя лъжица по лъжица от сметаната. Добавяме и ваниления крем на прах. Накрая се добавя постепенно и прясното мляко. Всичко се разбива с миксер на пухкав крем.

Заливаме блата с този крем и отново прибираме в хладилника.

За шоколадовия крем:

Прави се ганаш по следния начин: в съд, който се поставя върху друг съд на водна баня, се начупват кубчетата от шоколада и се разтопяват. Към шоколада се налива сметаната и прясното мляко. Разбърква се и трябва да стане много гладка смес. Отдръпва се от огъня и след като изстине, но трябва да е все още течна сместа, заливаме сладкиша. Заглажда се, а по повърхността с вилица могат да се направят линии вълнообразно.

Прибираме сладкиша отново в хладилник да стегне за 30-40 мин.

Преди да сервираме, можем да извадим сладкиша от тавичката, като го прехвърлим на поднос с помощта на фолиото. След това внимателно го отлепваме и отстраняваме.

Сладкишът се нарязва на пастички. За да се реже по-лесно шоколадовата заливка, без да се чупи, е добре това да стане със загрят нож преди сервиране, като за тази цел можете да го потопите в съд с гореща вода.

Малко преди поднасяне е по-добре пастичките Нанеймо да постоят известно време на стайна температура. Така пластовете бисквита-крем-шоколад поомекват и е по-приятно.

Украсете по желание.

Нанеймо (Канадският бисквитен сладкиш) е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Denitsa Chipilska
Denitsa Chipilska
Много се хареса от всички и не е труден за приготвяне.
10.01.2018 14:16
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Благодаря, Даниелка!
В грешна посока съм търсила, трябваше да отворя географски атлас, а аз отвори един много дебел англо-български речник и търсих и разбира се, че нищо не намерих.
Още веднъж чудесен сладкиш! Поздравления!
Поздрав! Марчева
29.01.2017 11:56
4
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Чудесен сладкиш! Какво означава "Нанеймо", не е само бисквитен сладкиш, вероятно името идва от друго нещо..? Търсих в англо-бълг. речник, няма такава дума, може и да е някакъв диалект канадски за сладкиш, не знам. Добро любопитство проявявам.
Поздрав!
29.01.2017 02:53
5
2
1
Покажи всички подкоментари