Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Нанеймо (Канадски бисквитен сладкиш)

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"И две тави да приготвите, пак ще го изядем"

Необходими Продукти

  • за блата
  • масло - 100 г
  • кристална захар - 4 с.л.
  • какао - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • бисквити - 1 пакетче чаени (200 г)
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
  • червени боровинки - 3 с л.
  • стафиди
  • за крема
  • масло - 100 г
  • сладкарска сметана - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 6 с.л.
  • ванилен крем - 3 - 4 с.л. на прах /без варене/
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • за шоколадовата заливка
  • тъмен шоколад - 200 г /ползвам шоколад за готвене/
  • сладкарска сметана - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си тавичка с размер 22/22 см Добре е преди да започнем да правим десерта, да оставим продуктите да престоят на стайна температура.

Приготвяне на блата:

Разтопяваме маслото на водна баня заедно със захарта и какаото, като постоянно разбъркваме. Трябва да се разтопи добре маслото и захарта. На тънка струйка се добавя яйцето, което е предварително разбито. Бърка се до сгъстяване. След като се получи крем с гъстота, наподобяваща на динен мед, се отстранява от огъня.

Бисквитите се смилат през орехорезачка, както и орехите, също така и стафидите.

Кремът се прибавя към смесените бисквити с орехите, стафидите и кокоса. Объркваме всичко с лъжица.

В малка квадратна тавичка по дъното се разстила лист прозрачно фолио. Слагаме го, така че част от краищата му да излизат малко навън от стените на тавичката. Сипваме сместа и я разстиламе, след което леко я изравняваме с лъжица.

Прибираме тавичката в хладилник за 30 минути да стегне.

През това време можем да направим крема:

Разбиваме с миксер леко сметаната. Маслото заедно с пудрата захар го разбиваме в друга купа. Към маслото постепенно се прибавя лъжица по лъжица от сметаната. Добавяме и ваниления крем на прах. Накрая се добавя постепенно и прясното мляко. Всичко се разбива с миксер на пухкав крем.

Заливаме блата с този крем и отново прибираме в хладилника.

За шоколадовия крем:

Прави се ганаш по следния начин: в съд, който се поставя върху друг съд на водна баня, се начупват кубчетата от шоколада и се разтопяват. Към шоколада се налива сметаната и прясното мляко. Разбърква се и трябва да стане много гладка смес. Отдръпва се от огъня и след като изстине, но трябва да е все още течна сместа, заливаме сладкиша. Заглажда се, а по повърхността с вилица могат да се направят линии вълнообразно.

Прибираме сладкиша отново в хладилник да стегне за 30-40 мин.

Преди да сервираме, можем да извадим сладкиша от тавичката, като го прехвърлим на поднос с помощта на фолиото. След това внимателно го отлепваме и отстраняваме.

Сладкишът се нарязва на пастички. За да се реже по-лесно шоколадовата заливка, без да се чупи, е добре това да стане със загрят нож преди сервиране, като за тази цел можете да го потопите в съд с гореща вода.

Малко преди поднасяне е по-добре пастичките Нанеймо да постоят известно време на стайна температура. Така пластовете бисквита-крем-шоколад поомекват и е по-приятно.

Украсете по желание.

Нанеймо (Канадският бисквитен сладкиш) е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Denitsa Chipilska
Denitsa Chipilska
Много се хареса от всички и не е труден за приготвяне.
10.01.2018 14:16
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Благодаря, Даниелка!
В грешна посока съм търсила, трябваше да отворя географски атлас, а аз отвори един много дебел англо-български речник и търсих и разбира се, че нищо не намерих.
Още веднъж чудесен сладкиш! Поздравления!
Поздрав! Марчева
29.01.2017 11:56
4
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Чудесен сладкиш! Какво означава "Нанеймо", не е само бисквитен сладкиш, вероятно името идва от друго нещо..? Търсих в англо-бълг. речник, няма такава дума, може и да е някакъв диалект канадски за сладкиш, не знам. Добро любопитство проявявам.
Поздрав!
29.01.2017 02:53
5
2
1
Покажи всички подкоментари