Златен кейк с шоколадова глазура
Zlatni kuglof sa čokoladnom glazurom
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Златен кейк с шоколадова глазура

Златен кейк с шоколадова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Златен кейк с шоколадова глазура
Снимка: marcheva14
1 / 4
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Затворете очи и си представете как заливате кейка с шоколад на тънка струйка Как да му устои човек"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г - стайна температура
  • пудра захар - 180 г
  • жълтъци - 5 бр. на стайна температура
  • яйца - 1 бр стайна температура
  • прясно мляко - 100 мл, стайна температура
  • бакпулвер - 1 ч.л. равна
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сол - щипка
  • лимони - 1 бр. лимонова кора настъргана
  • стафиди - 3 големи или т.н. Кралски шепи предварително напоени в ром
  • брашно - 200 г
  • за заливката
  • шоколад - около 100 г кувертюр
  • сметана - 50 мл висок %
  • масло - 30 г или 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170-180 градуса

Кейкова форма- намаслена и леко поръсена с брашно.

Работи се с миксер.

В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавят се жълтъците един по един и цялото яйце, прясното мляко, ванилията и настърганата лимонова кора.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта и се добавят, като се разбърква на ниска скорост на миксера. Прибавят се и отцедените стафиди. Разбърква се внимателно. Тестото се изсипва във формата за кейк, заглажда се.

Пече се на 170-180 градуса за около 35-40 минути. Охлажда се за около 15 - 20 минути и се обръща в подходяща чиния.

Шоколадова заливка:

Сметаната се загрява на умерен котлон без да завира. Сваля се от огъня. Добавят се парчетата шоколад, маслото на кубчета и се разбърква до крем. Охлажда се. Залива се кейка на тънка струйка, така че да се стича по страните му. Оставя се на хладно за да се стегне заливката.

Златният кейк с шоколадова глазура е много вкусен.

Източник: Бележките на мама

Забележка: Добавих и рома, който беше останал от стафидите, за аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: