Златен кейк с шоколадова глазура
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Златен кейк с шоколадова глазура

Златен кейк с шоколадова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Златен кейк с шоколадова глазура
Снимка: marcheva14
1 / 4
02/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции16 бр.
"Затворете очи и си представете как заливате кейка с шоколад на тънка струйка Как да му устои човек"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170-180 градуса

Кейкова форма- намаслена и леко поръсена с брашно.

Работи се с миксер.

В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавят се жълтъците един по един и цялото яйце, прясното мляко, ванилията и настърганата лимонова кора.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта и се добавят, като се разбърква на ниска скорост на миксера. Прибавят се и отцедените стафиди. Разбърква се внимателно. Тестото се изсипва във формата за кейк, заглажда се.

Пече се на 170-180 градуса за около 35-40 минути. Охлажда се за около 15 - 20 минути и се обръща в подходяща чиния.

Шоколадова заливка:

Сметаната се загрява на умерен котлон без да завира. Сваля се от огъня. Добавят се парчетата шоколад, маслото на кубчета и се разбърква до крем. Охлажда се. Залива се кейка на тънка струйка, така че да се стича по страните му. Оставя се на хладно за да се стегне заливката.

Източник: Бележките на мама

Забележка: Добавих и рома, който беше останал от стафидите, за аромат.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: