gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Маринована цаца по домашна рецепта

Маринована цаца по домашна рецепта

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8947k3k2k1
Маринована цаца по домашна рецепта
Снимка: Зорица
1 / 4
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене5 мин.
Общо45 мин.
"Ето, мезето е готово, сега остава някой да извади и от отлежалото вино и да се почваме"

Необходими Продукти

  • цаца - 1 кг /или хамсия/
  • сол - 1 кг морска
  • оцет - 1 л винен
  • олио - 1.5 л
  • черен пипер - по 5 зърна на буркан
  • бахар - по две зърна на буркан
  • розмарин - по стръкче, по желание
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво измийте и почистете цацата от глави и вътрешности. Наредете я в стъклен съд /аз използвам йенска тавичка/, поръсен обилно с морска сол и оставете да престои 12 часа в хладилник, покрита със стреч фолио.

След това изплакнете рибата и я накиснете за 6 часа в оцет. Така престоялата риба подредете в буркани (компотени), като слагате зърна черен пипер и бахар, дафинов лист или стръкче риган по желание.

Загрейте олио, докато светне. От баща ми - стар рибар, помня съвета му: В олиото се запържва кора от хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не гранясва.

Сипете го в бурканите. Затворете бурканите с капачки и съхранявайте на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Маринованата риба се сервира в много варианти. Един два от тях:

- с препечена филийка, гарнирани с листо от салата и кръгчета праз;

- като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.

Маринованата цаца по домашна рецепта е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка: