Обърнат мъфин с боровинки
Obrnuti mafin sa borovnicama
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Обърнат мъфин с боровинки

Обърнат мъфин с боровинки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k5k1
Обърнат мъфин с боровинки
Снимка: marcheva14
1 / 4
31/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Тази рецепта буквално ще преобърне представата ви за мъфини"

Необходими Продукти

  • БОРОВИНКОВ СОС
  • боровинки - 200 г пресни или замразени
  • захар - 150 г кристал
  • вода - 1 с.л.
  • ТЕСТО
  • брашно - 260 г бяло
  • захар - 100 г кристал
  • бакпулвер - 2 1/4 ч.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. настъргано
  • прясно мляко - 240 мл, на стайна температура
  • яйца - 1 бр., на стайна температура
  • ванилия - 1 бр. екстракт
  • масло - 55 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.

Форма за мъфини с 12 гнезда - много добре намаслени.

Работи се с лъжица.

Боровинков сос:

В касерола с дебело дъно на умерен огън се поставят плодовете, захарта и 1 с.л. вода. Разбъркват се, докато се стопи захарта и се оставят леко да къкрят за около 10-12 мин. Трябва да се получи хубав, тежък боровинков сос. Оставя се настрани.

В купа се смесва брашното, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърква се с телената бъркалка.

В купа с тел се разбива яйцето, млякото, ванилията и сместа се добавя към брашното. Разбърква се с шпатула, докато се комбинират съставките.

С чаена лъжичка във всяко гнездо се изсипва от боровинковия сос, като добре се разпределя. Отгоре с лъжица за сладолед или супена такава се изсипва от основното тесто за мъфините.

Пече се на 200 градуса за около 14-17 мин. Охлаждат се за около 7-10 мин и веднага се изваждат и обръщат върху решетка. Сервират се със сладолед или топка сметана.

Източник: Joy of baking

Обърнатият мъфин с боровинки е готов.

Забележка: Ползвала съм замразени плодове. Не ми достигна грамажа на боровинките и допълних с още малко череши, това не се отрази на вкусовите качества. Захарта при соса съм я намалила до 100 г, също и захарта в основното тесто на 50 г, и е напълно достатъчна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: