Бобена чорбица

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Бобена чорбица4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Понякога имаме нужда само от една купа бобена чорбица"

Необходими Продукти

  • боб - 300 - 350 г сух
  • лук - 1 средна глава
  • чушки - 2 бр.
  • моркови - 1 бр. по - голям
  • домати - 3 с.л. от консерва
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • джожден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като се почисти и измие, бобът се залива от вечерта с топла вода, която да е 3 пръста над него. Слагат се 2 щипки хлебна сода.

На следващия ден бобът е набъбнал. Измива се и се слага в тенджера. Залива се със студена вода, която да е малко над него и се вари. След като поври 10 минути, водата се излива и се налива нова.

Отново се слага да ври и се прибавят 2 с.л. олио, почистените, нарязани на ситно лук, чушки (чушките могат да се сложат цели и когато се сварят, се изваждат, маха се ципата и се пасират) и моркови, като от време на се долива вода, докато се свари бобът.

Тогава се прибавят и доматите. Докато се сварят и те, в съд се налива останалото олио и се слага брашното, за да се запържи. В края се прибавя и червеният пипер. Взема се от чорбата и се прибавя към брашното, като се бърка енергично, за да стане гладка каша, която се прибавя към боба.

Вари се още 5 минути. Прибавя се сол на вкус и се ръси с 3-4 щипки джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: