Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Мушници по Тешовски

Мушници по Тешовски

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Мушници по Тешовски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Традиционно това ястие се приготвя на огнище в гърне, но ще стане точно толкова вкусно и в една модерна кухня"

Необходими Продукти

  • мушници - около 300 г (сушен зелен фасул)
  • краве масло - 50 г или растително олио
  • кромид лук - 1 голяма глава или 2 по - малки
  • домати - 3 бр. пресни или 1 буркан консервирани
  • сушени чушки - 2 бр. червени
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица - или джоджен
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 3 скилидки
  • ябълков оцет - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционно това ястие се приготвя на огнище в гърне, но тъй като практически е почти невъзможно да се изпълни в нашите съвременни кухни по старата рецепта, аз ви предлагам да използвате дълбока тенджера.

Мушниците (сушен зелен фасул) се измиват добре в гевгир под течаща вода. Накисва се в студена вода за една нощ, на другия ден водата се изхвърля, отново се измива и се прехвърля в дълбока тенджера, долива се вода, добавя се малко масло или олио и се слага на котлона да ври до готовност. Сол не се слага.

В дълбок тиган се слага останалото масло и в него се задушава до омекване нарязания на ситно кромид лук. Към него се добавят брашното, червеният пипер, брашното, настърганите домати и натрошените сушени червени чушки. Оставя се на котлона да покъкри още 10 минути.

След това съдържанието на тигана се изсипва в тенджерата при фасула. Ври още 10 - 15 минути. Накрая се добавят подправките - сол на вкус, черния пипер, чубрицата и /или/ джоджена.

Ястието се сервира в големи чинии, поднася се с купичка със смес от ябълков оцет, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: