gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Мекиците от едно време

Мекиците от едно време

Румяна милчеваРумяна милчева
Чирак
1304421515701
Мекиците от едно време
Снимка: Румяна милчева
1 / 3
11/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Знаете ли колко поколения са израснали с тези мекици и колко малко от днешните деца са имали шанса да ги опитат? Да поправим тази несправедливост!"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • мая - 1 с.л.
  • захар - 2.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 2 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме дълбока купа и в нея слагаме маята, захарта, солта и вода. Разбъркваме хубаво и прибавяме брашното постепенно, като гледаме да стане на много гъста каша.

Брашното се слага постепенно, защото има разлика в марките брашно. Някой път може да се наложи да се сложи повече от 4 ч.ч., а някой път по-малко.

Покриваме с фолио и оставяме в хладилник за цяла нощ или поне за 6 часа, за да увеличи обема си поне 3 пъти. Трябва да е цялото на шупли, когато е готово.

Когато е готово, в купичка сипваме вода, в която ще топим пръстите си, докато правим мекиците, защото са много лепкави.

Нагорещяваме оста олио, така че да плуват в мазнина, може и във фритюрник. Вие решавате как ви е по-удобно.

Топите ръцете си във водата, взимате от тестото, оформяте много бързо мекица и слагате да се пържи до готовност от двете страни.

Като ги извадим, ги слагаме върху хартия, защото са много мазни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: