Сметанова торта с желиран ментов сироп
Torta sa pavlakom i želiranim sirupom od mente
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Желирани Сладкиши»Сметанова торта с желиран ментов сироп

Сметанова торта с желиран ментов сироп

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сметанова торта с желиран ментов сироп
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
13/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Толкова свежа, толкова ароматна и толкова ни се иска някой да я приготви специално за нас"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 60 г
  • захар - 75 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За крема
  • сметана - 500 г
  • белтъци - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • желатин - 2 с.л.
  • сироп от мента - 150 мл домашен
  • плодове - според сезона / банани, малини, праскови, киви/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме блата. Разбиваме яйцето и захарта, прибавяме предварително разтопеното масло, прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера.

Всичко разбърквам добре и изсипвам в тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно.

Блатът се пече в умерена фурна.

За приготвянето на крема, разбивам белтъците с половината от захарта на сняг. С другата половина разбърквам сметаната. Смесвам двете части, като към тях прибавям половината от желатина, размит с 3 с.л. вода.

Около изпеченият блат слагам обръча на тортената форма. Върху него се изсипва готовият крем. Поставя се в хладилник да се желира. Върху парфето подреждам плодовете.

Другата половина от желатина разтварям в леко затоплен сироп от мента. С направената смес заливам парфето и слагам отново в хладилник, за да се желира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: