Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена питка за влюбени

Сватбена питка за влюбени

Сватбена питка за влюбени
Снимка: Марияна борисова
1 / 2
14/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Любовта си е любов, но дори и Ромео и Жулиета огладняват и тогава тази питка за влюбени ще им дойде много добре"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - половин кубче
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 2 или 3 лъжици
  • захар - 1 лъжица
  • сол - 1 лъжица
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтваряме в топла вода. Брашното пресяваме. Едното яйце го разбиваме с киселото и прясното мляко, захарта и солта, добавяме маята и олиото и пак леко бъркаме.

Постепенно и брашното и месим до средно твърдо тесто. Бием го в плота сто пъти. Отделяме една трета от тестото. Разточваме по-голямата част и оформяме във формата на сърце с нож.

От другата половина режем малко, правим три фитила и ги усукваме, поставяме ги върху сърцето в неговият край. От останалото тесто разточваме на тънко и режем няколко кръгчета с чаша и ги редим едно върху друго и ги навиваме на руло, режем по средата, така се получават две рози.

Режем и с чаша листенца оформяме ги с нож и правим една по малка роза. Слагаме ги върху сърцето така както си решим.

Така готовата питка втасва около два часа, мажем я с едното яйце и печем на 180 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: