Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса
Тортена форма - с диаметър 23 см, намаслена и покрита с хартия за печене, и отстрани да има допълнителен хартиен висок борд.
Работи се с миксер.
За блата:
1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват до разпенване с 1 щ. сол и постепенно се добавя захарта. Разбива се с миксер до твърди върхове.
2. Жълтъците се разбиват (разбъркват се добре) с бадемовия екстракт и се добавят наведнъж към белтъците. С шпатула внимателно се объркват до еднородна смес.
3. Постепенно се добавят и смлените бадеми и на три пъти брашното. Много внимателно се разбъркват с шпатула, за да не се слегне белтъчната маса. Изсипват се в тортената форма, заглаждат се. Пече се на 160 г за около 45-50 мин. до хубав златист цвят на белтъчното тесто. Изважда се от фурната, охлажда се за около 15 мин. и се изважда блата върху решетка до пълното му изстиване. След като е добре охладен, се разрязва на три блата.
За глазурата:
1. На водна баня се разтопява шоколада с 3 с.л. кокосово мляко. Охлажда се.
2. В купа с миксер на бавна скорост се разбива маскарпоне до гладка смес. Към него се добавя шоколадът и се разбърква, докато се комбинират.
3. Охладената сметана се разбива с миксер до твърди върхове и постепенно се добавя пудрата захар. Внимателно лъжица по лъжица се добавя към шоколада. Разбърква се с шпатула. Добавят се и кокосовите стърготини.
Сглобяване на тортата:
Върху въртящ се тортен поднос за по-голямо удобство се поставя подложната тортена чиния, на която от края са поставени хартиени ленти. Блатът се напоява с кокосово мляко (около 1/3 от кутия) навсякъде, за да се навлажни добре, а отгоре с шпатула се поставя от белтъчно-бадемовия крем, който се разпределя равномерно навсякъде.
Захлупва се с втори блат, който също се напоява добре и се разпределя крем и последния блат по същия начин. Останалият крем се разпределя из цялата торта, като се намазват и външните ѝ страни. Отгоре и отстрани се посипва обилно с кокос. Хартиените ленти се отстраняват.
Декорира се с шоколадови стружки. Охлажда се 1 денонощие в хладилник.
Източник: Home Cooking
Бележка: Качвам и снимка на готово изпечен белтъчен блат, за да покажа колко е висок и да се уверите, че може съвсем спокойно да се раздели на три части с дълъг, остър и назъбен нож.
Този торта се прави от бадемов пандишпан от бял шоколад, сметана, маскарпоне и кокосов пълнеж. Уникална кокосова торта на вкус с деликатен бадем и кокосов аромат!
Коментари