Питка за Задушница
Pogača za Zadušnice
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за Задушница

Питка за Задушница

Питка за Задушница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
18/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Да си спомним онези, които сме обичали, и сега не са между нас - питка за Задушница"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л. един жълтък
  • брашно - 600 г
  • плънка
  • сирене - 70 г
  • кашкавал - 70 г
  • сусам
  • макова семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си.

Тестото се разделя на две части, като първата се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца, а останалите се оформят на малки питки.

Всяка се намазва с масло и в средата се поставя малки кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка.

Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.

Останалото тесто се разделя на две части, първата се разделя на толкова, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се правят по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла.

Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу-нагоре. Всяко оформено листенце се поставя върху всяка топка.

Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза. Поставя се в средата на питката.

След 15 минути намазваме с отделния жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, и поръсваме сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути до златисто! В памет на нашите починали близки.

Оформянето е по идея на Соня Данова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: