Начин на приготвяне
Запържете накълцания на много ситно лук и чесъна на филийки с една щипка сол на не много силен огън.
Сложете брашното и бъркайте докато леко се запържи.
Сипете бялото вино и продължавайте да бъркате до получаване на рядко сосче. Ако прецените, че е по-гъсто, налейте още малко вино или вода.
Прибавете мидите и изчакайте всички да се отворят като разбърквате или разклащате съда. Веднага след това отстранете от огъня.
Сервирайте с накълцан магданоз по желание. Средиземноморските миди със сос са страхотни!
Ако видите мида, която не се е отворила, изхвърлете я, това значи, че не е годна за консумация. Живите и пресни миди се отварят всички много бързо.
Друг съвет: Преди да ги сготвите, подръжте ги в солена вода, за да изхвърлят всичкия си пясък, ако има такъв.
И един трик: За да не миришат ръцете ви на чесън, дръжте пръстите си под течаща вода в допир с нещо метално. Например, потърквайки нож, вилица. Миризмата от ръцете веднага изчезва.
Надявам се да съм била полезна и да съм дала хубава идея за един вкусен, изискан аперитив с дъх на море! !