Начин на приготвяне
Внимателно се разделят жълтъците от белтъците. В една купа слагаме белтъците заедно с 1 лъжица захар и с помощта на миксер разбиваме на сняг.
В отделна купа се разбиват жълтъците заедно с останалата захар. Разбиват се докато се получи гъст крем. Към тази смес постепенно и при непрекъснато разбъркване се добавя брашното, в което предварително е сложен и бакпулвера. След това постепенно се добавят и разбитите на сняг белтъци.
Разбърква се с дървена лъжица докато се получи хомогенна смес. Тази смес се разделя на две равни части. В едната добавяме какаото, което предварително е разтворено в малко вода. Другата смес си остава така. От получените смеси изпичаме два блата в предварително загрята фурна.
През това време може да се приготви сиропът. Изсипва се компота и се смесва заедно със захарта. По желание може да се сложи и една ванилия. Така ще стане още по-ароматно. Слагаме на котлона и оставяме на тих огън до пълното разтваряне на захарта.
След като това е готово може да се пристъпи към приготвянето на крема. За целта се разбъркват захарта, жълтъците и нишестето /брашното/. След това постепенно се добавя млякото. Тази смес се слага на котлона и на тих огън се изчаква докато кремът се сгъсти. Кремът трябва да се разбърква постоянно и да стане много гъст.
След като и кремът е готов, започваме с реденето на тортата. С помощта на чинии /различни по големина/ изрязваме блатовете на 3. Във форма за торти поставяме голям блат от белия, след това среден от кафявия и накрая малък отново от белия. Така сглобеният блат се сиропира с приготвения сироп. Изсипваме крема. Ако прецените, че кремът е много, налейте остатъка в купички за следобедна закуска.
Върху крема се реди и втория блат: поставя се голямото парче от кафявия блат, средното от белия и в средата малкото кръгче от кафявия. Този блат също се сиропира.
Когато тортата е сглобена, отгоре украсете със сметаната и плодовете. Приберете тортата в храдилника за няколко часа, а след това се насладете на прекрасния ѝ вкус.