gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак за забързани домакини

Козунак за забързани домакини

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1877823024011
Козунак за забързани домакини
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
25/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
"Отделете време за прекарате с близките си, а козунак може лесно да приготвите и по тази рецепта за забързани домакини"

Необходими Продукти

  • брашно - малко повече от 1 кг.
  • яйца - 5 бр., 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • мазнина - 1 ч.ч. олио, мас или смес от мас и масло
  • сол - щипка
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • мая - кубче прясна
  • лимонова кора - кората на 1 лимон
  • ядки - стафиди/ орехи/ бадеми - по желание
  • мармалад - и или шоколад по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете захарта и маята в затопленото мляко. Содата загасете с киселото мляко.

Изсипете брашното в подходящ съд и прибавете разбитите яйца, шупналото кисело мляко, активизиралата се мая и солта. Омесете добре тестото, докато стане гладко и меко и го приберете в найлонов намазнен плик. Сложете го в хладилник за една нощ.

На следващия ден то трябва да е увеличило обема си и да е изпълнило плика. Отново го премесете като прибавяте постепенно мазнината. Преди последното месене добавете лимоновата кора. Набодете тестото с ядките и стафидите и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.

Оформете го по желание - на руло, с мармаладена плънка, на плитка, с шоколад и бадеми. Намажете го с разбития с малко вода жълтък и олио и го изпечете в предварително загрята, умерено силна фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: