gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Карфиол със сметанов сос

Карфиол със сметанов сос

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k4k6
27/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции2

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 средно голяма глава
  • готварска сметана - 100 мл
  • прясно мляко - 75 г
  • кашкавал - 50 г едро настърган
  • бял пипер - 1/4 ч. л. ситно смлян
  • индийско орехче - 1 щипка, настъргано
  • шунка - 50 г варена
  • магданоз - 1/2 връзка, ситно нарязан
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива, почиства се от листата, края на кочана се скъсява и се разрязва на кръст. В тенджера се налива вода и след като заври се слага сол - около 1 с.л. Карфиолът се слага във врящата подсолена вода с кочана надолу. Оставя се да ври около 15 минути с похлупак.

През това време сложете в друга тенджера сметаната и млякото, разбийте с тел и загрейте на котлона. Прибавете кашкавала и разбърквайте, докато се стопи.

Овкусете соса с настърганото индийското орехче, смления бял пипер и сол. Шунката се нарязва на тънки ленти и също се слага в соса. Оставя се на котлона за 5 минути, при непрекъснато бъркане.

Карфиолът се изважда от тенджерата, разделя се на две и се поставя в две чинии или го оставете цял върху плато. Полейте обилно със соса и наръсете със ситно нарязания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: