Сиропирана торта с домашен крем и блатове

28/02/2017
Янка Горанова
отЯнка ГорановаГотвач178142313
"Истинските майстори правят тортата от началото до край - и блатовете са домашни, и кремът - неустоим "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 111
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме първо с приготвянето на блата: Разбиваме в голяма купа яйцата, заедно със захарта, докато се получи кремообразна смес. Смесваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме постепенно при постоянно разбъркване на най-ниската степен на миксера.

Прибавяме олиото и настърганата на ситно кора от лимона. Разбъркваме добре всичко и изсипваме в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 200 градуса, за около 25 минути.

Проверяваме с клечка, за да сме сигурни, че е добре изпечен блатът. Като е готов го вадим и оставяме да изстине. Като се е охладил достатъчно добре, разрязваме блата на две, така че да получим два еднакви блата.

Докато чакаме да изстине блата започваме с приготвянето на крема: Разтваряме брашното с малко вода. В тенджера изсипваме млякото и го слагаме на котлона.

Добавяме захарта и разбъркваме, за да се разтопи. Като започне да завира млякото, прибавяме на тънка струя брашното, като през цялото време разбъркваме енергично. Като се сгъсти крема го сваляме от котлона. Слагаме ванилията и отново разбъркваме.

За сиропа смесваме млякото и водата в тенджера, слагаме на котлона, добавяме захарта. Като започне за завира, добавяме какаото и раз бръкваме добре, за да се разтвори.

Започваме да сглобяваме тортата: Слагаме долната част на блата в тавата, в която сме го пекли, заливаме с половината сироп. След това подреждаме парченцата нарязан банан и заливаме с половината крем. Слагаме и втория блат, отново сиропираме и заливаме с крем. Накрая поръсваме със смлените орехи.

Тортата трябва да престои за една нощ в хладилника, или поне 5 часа.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар