gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сиропирана торта с домашен крем и блатове

Сиропирана торта с домашен крем и блатове

Янка ГорановаЯнка Горанова
Готвач
1786002517173
Сиропирана торта с домашен крем и блатове
Снимка: Янка Горанова
1 / 4
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Истинските майстори правят тортата от началото до край - и блатовете са домашни, и кремът - неустоим"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • лимонова кора - кора от 1/2 лимон
  • за крема
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 6 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • за сиропа
  • прясно мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 8 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • още
  • банани - 2 бр.
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме първо с приготвянето на блата: Разбиваме в голяма купа яйцата, заедно със захарта, докато се получи кремообразна смес. Смесваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме постепенно при постоянно разбъркване на най-ниската степен на миксера.

Прибавяме олиото и настърганата на ситно кора от лимона. Разбъркваме добре всичко и изсипваме в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 200 градуса, за около 25 минути.

Проверяваме с клечка, за да сме сигурни, че е добре изпечен блатът. Като е готов го вадим и оставяме да изстине. Като се е охладил достатъчно добре, разрязваме блата на две, така че да получим два еднакви блата.

Докато чакаме да изстине блата започваме с приготвянето на крема: Разтваряме брашното с малко вода. В тенджера изсипваме млякото и го слагаме на котлона.

Добавяме захарта и разбъркваме, за да се разтопи. Като започне да завира млякото, прибавяме на тънка струя брашното, като през цялото време разбъркваме енергично. Като се сгъсти крема го сваляме от котлона. Слагаме ванилията и отново разбъркваме.

За сиропа смесваме млякото и водата в тенджера, слагаме на котлона, добавяме захарта. Като започне за завира, добавяме какаото и разбъркваме добре, за да се разтвори.

Започваме да сглобяваме тортата: Слагаме долната част на блата в тавата, в която сме го пекли, заливаме с половината сироп. След това подреждаме парченцата нарязан банан и заливаме с половината крем. Слагаме и втория блат, отново сиропираме и заливаме с крем. Накрая поръсваме със смлените орехи.

Тортата трябва да престои за една нощ в хладилника, или поне 5 часа.

Сиропираната торта с домашен крем и блатове е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
30
20
11
Дай твоята оценка: