Сарми с лапад

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Сарми с лапад2 / 2
07/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
30-40 бр.
"Ех, защо ли, защо ли най-вкусните сармички са най-малките?"

Необходими Продукти

  • лапад - към 30 - 40 броя листа
  • ориз - 150 г
  • гъби - 120 г
  • моркови - 1 брой среден
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • лук - 3 стръка пресен
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - прясно смлян на вкус
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистете листата лапад и ги бланширайте в кипяща вода за 1-2 минути. Оставете ги настрана да се охладят.

Загрейте олиото в по-дълбок съд на котлона и запържете ситно нарязаните лук, гъбки и морков.

Щом се запържат, добавете предварително измития и отцеден ориз и запържете и него, като разбърквате непрекъснато.

Добавете червения пипер и долейте около 300 мл вода и оставете ориза да попие течността и да набъбне.

Объркайте след това със сол и черен пипер на вкус, както и ситно накълцания джоджен. Готовата плънка за сармите оставете да се охлади.

Напълнете с част от плънката всяко листо лапад и завийте на стегната сарма. Подреждайте сармите в тенджера и отгоре ги натиснете с чиния.

Залейте с айран, приготвен от разреденото кисело мляко с толкова вода, че да покрие сармичките.

Сложете да се вари на слаб котлона за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
30
21
10
Дай твоята оценка: