Домашен селски хляб

05/03/2017
"По хрупкавата коричка ще познаете, че това е най-вкусният домашен хляб на света "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо31 845
  • Преглеждания за месеца2759
  • Преглеждания за седмицата1287
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • мая - 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха
  • брашно - 700 - 800 г
  • вода - 450 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.

В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.

Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.

Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.

След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.

Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Zaiko72
Zaiko72
22.08.2017 15:29
Маята не е ли малко много (42 гр.), то и без брашно ще стане ))) Отделно 50 мин на 200 гр. ще е бая загоряла.
3
2
Антоанета Димитрова
Zaiko72 от доста време правя хляб по тази рецепта.Маята въобще не много, а относно печенето - вашата фурна може да се справи за по малко време.Снимките на хляба които съм публикувала са с 1 кубче прясна мая и около 50 мин. печене.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв