Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с коприва за Цветница

Лучник с коприва за Цветница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Лучник с коприва за Цветница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"По стара традиция всяка Цветница приготвяме ароматен лучник с коприва - опитайте и вие и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - към 450 г
  • сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • за плънката
  • олио - 3 с.л. + още малко, за поръсване
  • коприва - 1 кг
  • лук - 2 глава кромид
  • джоджен - 3 стръка пресен
  • черен пипер - млян
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и го оставете да престоят за известно време - колкото да засъхнат леко.

Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол.

В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора. Отгоре поръсете лучника с коприва със сгорещено олио.

Сложете го да се изпече в умерено загряна на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете в кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка: