Начин на приготвяне
Преди месенето беше една химера, сега дори не си правя труда да отварям рецептурна книга, за да следя с точност количествата - започнах да готвя на око, да преценявам и усещам тестото. Но както се казва - всичко идва с практиката :)
От доста време правя домашен хляб - много по-вкусен е и НЕ мухлясва, не че се застоява много, че да има времето да мухляса, но все пак. Да, става твърд, придобива хрупкава коричка, но е несравним с купешкия.
И тъй като половинката ми си търси разнообразяването дори и при хляба, бях учтиво помолена да направя нещо по-интересно.
Обикновено правя хляб с типово брашно или грахам и слагам различни семена. Щукна ми, че от лененото семе би се получило чудесно брашно. Не бих казала, че следвам максимата накарай мързеливия на работа, че да те научи на акъл, но пред факта, че трябва да стоя половин час, мелейки в кафемелачката лененото семе... предпочетох, да си набавя от магазина заветното брашно.
С осигурените съставки пристъпвам към правенето на хляба.
Маята разтварям в топлата вода със захарта, солта и олиото. След като се е активизирала, я изсипвам към лененото брашно и разбърквам. По желание може да добивите и ленено семе - около 3-4 с.л.
*Тук да отбележа, че лененото семе съдържа слузно вещество, затова не се шокирайте, когато сместа Ви стане кафява и лепкава, замесено след това с другото брашно, всичко се нормализира и придобива форма и вид.
Замесвам с бялото брашно, така че да се получи гладко и нелепнещо. И не прекалявайте с добавянето на брашното - ако прекалите, няма да втаса много.
Намазвам тестото с олио, поръсвам с ленено семе, покривам с кърпа и оставям да втаса на топло 1-2 часа.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване. Хлябът с ленено брашно е много сполучлив.