Питка слънце
Sun Pita
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка слънце

Питка слънце

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
3712k69k
Питка слънце
Снимка: Марияна
1 / 3
09/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Нека тази вкусна питка озари и вашата трапеза като слънце! И да ви е сладко"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко топлото прясно мляко разтворете маята със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло да втаса.

В голяма тава пресейте брашното и в кладенче по средата чукнете яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), солта, киселото мляко, водата, оцета, олиото. Замесете постепенно меко тесто и го оставете да втаса. Разделете на 2 части едната по-голяма (2/3 от тестото), а другата по-малка (1/3).

Голямата част разделете на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на кора с големината на дъното тавата и се подреждат една върху друга, като се намазват с разтопено масло всяка. Подреждайте ги направо върху намазнена тава.

Изрежете на 8 еднакви парчета като пица. Захващайте всяко парче от тънката страна и го обръщайте към дебелата му външна страна, за да се получат лъчите на слънцето. По средата се слага 1/3 тестото, оформено на топка. Оставете питата да втаса на топло и я намажете с разбит с малко олио жълтък. Отгоре поръсете обилно със сусам и други ядки по желание.

Сложете питката слънце да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. На 15-20 минута намалете фурната на 180-190 градуса. Изпечената питка завийте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
49
35
24
10
Дай твоята оценка: