Лахмаджун

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3229k
Лахмаджун1 / 5
13/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Ароматни гарнирани пити, приготвени по една от най-обичаните рецепти от Турската кухня!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 5 ч.ч.
  • мая - 1/2 жива
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • за плънката
  • кайма - 300 г агнешка
  • чушки - 1 червена и 1 зелена
  • домати - 1 брой + 2 с.л. доматено пюре
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в едната ч.ч. хладка вода заедно със захарта.

Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете втасалата мая, солта и добавяйки останалата 1/2 ч.ч. вода замесете тестото. Оставете да втаса до удвояване на обема.

Лука, домата, чушките, чесъна с олиото и доматеното пюре пасирайте в кухненски робот или блендер.

Полученото зеленчуково пюре разбъркайте хубаво с каймата, като добавите и подправките.

Късайте от втасалото тесто топки с големината на шепата ви и ги разточвайте тънко, с дебелина около 3 мм.

Върху питките разстелете около 1-2 с.л. от каймата, но не прекалявайте с плънката.

Печете питките в леко намазнена тава в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 5-10 минути.

Внимавайте да не прегорите краищата. Изпечените лахмаджуни се подреждат в съд с капак, както палачинките.

Поднесете турската пица със свежа салата.

Лахмаджунът е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
520
47
35
25
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията