gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашна великденска торта

Домашна великденска торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9765k1125k
Домашна великденска торта1 / 2
11/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10-12 парчета
"Козунаци, кифлички, рула...и за разкош една такава торта - как да не обичаме Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 175 г самонадигащо се + 75 г обикновено бяло
  • подправки - 2 ч.л. микс от канела, индийско орехче, джинджифил
  • сушени плодове - 125 г сушени череши, 150 г сушени боровинки, 225 г стафиди
  • масло - 225 г безсолно
  • захар - 225 г кристална
  • яйца - 4 броя, по - големи
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон + 1 портокал
  • марципан - 500 г златен
  • мармалад - 3 с.л. кайсиев от кайсии
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса и си пригответе дълбока форма за печене с диаметър 20 см. Застелете дъното и стените с хартия за печене.

Разбъркайте в купа брашното, подправките и сушените плодове. Отделно разбийте маслото и захарта на пухка крем и отделно яйцата с 2 с.л. прясно мляко. Внимателно добавете яйчената към маслената смес и бъркайте. Прибавете и сухите съставки и отново бъркайте. Сипете 1/2 от тази смес в тавата.

1/2 от марципана разточете върху поръсения с пудра захар кухненски плот. Използвайте формата за да оформите блата от марципан с големината на тавата и го сложете върху тортеното тесто внимателно. Отгоре сипете останалата 1/2 от сместа и заравнете.

Сложете да се пече за около 2 часа в загрятата на 150 градуса фурна. След това извадете и оставете да изстине. През това време разточете останалия марципан и изрежете същия кръг с големината на формата. От останалия марципан оформете 11 еднакви и гладки топчета.

Разтопете в съд на котлона кайсиевия мармалад 1 с.л. гореща вода и го разпределете равномерно върху тортата с помощта на четка. Отгоре внимателно сложете марципановия кръг.

Направете по повърхността му решетка с остър нож и намажете отново с мармалада. По периферията на домашната великденска торта подредете 11-те топчета. Сложете в загряна фурна да се запече, докато марципанът добие златист цвят. По желание след това покрийте с мармалад или сладко от ягоди и украсете с пресни плодове и сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
58
41
31
20
10
Дай твоята оценка: