gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Толумбички»Толумбички от парено тесто

Толумбички от парено тесто

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3229k
Толумбички от парено тесто1 / 3
15/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Знаете ли как да си направите толумбички толкова сочни и вкусни, че всеки да си оближе пръстите? Вижте тук"

Необходими Продукти

  • за пареното тесто
  • вода - 500 г
  • масло - 130 г краве
  • лимонтузу - 1 щипка, или оцет или лимонов сок
  • сол - щипка
  • брашно - 250 г
  • яйца - 7 броя
  • за сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 500 г
  • лимони - настъргана кора по желание + сока на 1 лимон
  • ванилия - 3 прахчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете водата с маслото да кипне в съд на котлона и добавете киселината и солта. Сипете цялото брашно и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се получи отделящо се от стените на съда тесто.

Оставете го да изстине и добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре тестото.

В дълбок тиган сгорещете около 300 мл мазнина за пърженето.

Шприцовайте със шприц с широк накрайник тестото на малки толумбички и ги пускайте направо във врящата мазнина. Изрязвайте толумбичките с помощта на нож, потопен в сгорещеното олио. Щом леко покафенеят, изваждайте толумбите и ги оставете да изстинат.

През това време пригответе захарния сироп, като кипнете в съд на котлона водата със захарта, добавите лимоновия сок и кора. Бъркайте за 1-2 минути и снемете от котлона. Ароматизирайте се с ванилията и оставете леко да се охлади.

В тава наредете толумбите на 1 ред и ги залейте със захарния сироп. Оставете да престоят 2 часа преди да поднесете.

Толумбичките от парено тесто са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
517
410
33
21
10
Дай твоята оценка: