gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак за диабетици

Козунак за диабетици

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3126k
Козунак за диабетици1 / 2
14/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1 бр.
"Не се притеснявайте - този козунак не отстъпва по нищо на тези, в които присъства захар"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 брой, без 1/2 от жълтъка
  • прясно мляко - 50 мл нискомаслено
  • вода - 100 мл топла
  • мая - 1/2 пакетче жива, може и суха
  • олио - 30 мл + 50 мл олио за доомесване
  • подсладител - 1 и 1/2 с.л. течен
  • брашно - 400 г типово + 200 г за доомесване
  • есенция - 2 - 3 капки ванилова или ромова
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • За намазване
  • вода - 1 ч.л. топла
  • подсладител - 2 капки течен
  • яйца - заделената 1/2 жълтък
  • овесени ядки - за поръсване по желание
  • сусам - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топличкото прясно мляко и вода и оставете на топло да се активизира. Сипете я в пресятите в тава брашна и добавете яйцето, 30 мл олио, подсладителя, есенцията, лимоновата кора и постепенно замесете не много меко тесто.

Щом тестото поеме брашното, го разстелете като питка и доомесете само потапяйки ръце в олиото за доомесване. Щом хубаво омекне и стане гладко, оставете да втаса.

Разделете на 3 парчета и оплетете козунака като плитка. По желание може да разделите на 2 части тестото и да направите 2 по-малки козунака.

Поставете сплетения козунак в тава или форма, предварително намазани с масло и оставете пак да втасат.

След това намажете с разбития с подсладителя жълтък и поръсете по желание с овесени ядки или сусам, а може и двете. Сложете да се изпече в загряна на около 160-180 градуса фурна.

Първите 20 минути не отваряйте фурната. Щом козунакът ви се строи готов, изключете фурната, а след 2-3 минути отворете леко врата и оставете да изстине така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
41
31
21
10
Дай твоята оценка: