Тъмна празнична питка
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Тъмна празнична питка

Тъмна празнична питка

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4175262
Тъмна празнична питка
Снимка: Анонимен
1 / 2
23/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции4
"За специалните поводи и скъпите моменти - тъмна пита празнична питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се разтваря маята, добавя се лъжичка захар и няколко лъжици брашно.

Оставя се за 10-15 минутки да се активира маята. Към шупналата мая се добавят зехтинът и солта и постепенно брашното с овесени ядки до пълното усвояване. Омесва се меко тесто.

Оставя се на топло за един час. Разделя се на девет равни части, оформят се топки и се поставя в съда за печене, постлан с хартия.

Оставя се още половин час на топло, маже се с разбит белтък и се пече на 180 градуса до готовност.

За декорация на питката замесих малко тесто с бяло брашно, сол и вода.

Тъмната празнична питка е готова.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: