Начин на приготвяне
Смесете млякото и водата в тенджерка и ги поставете на силен огън заедно с маслото и щипката сол.
Когато заври течността, намалете огъня на среден и изсипете наведнъж брашното. Бъркайте докато стане еднородна смес и започне да се отделя от стените на съда. Отстранете от огъня и оставете да се поохлади.
Прибавете яйцата едно по едно, като докато едното не се е интегрирало напълно, не слагате следващото.
Полученото парено тесто шприцовайте на 12 еклерчета, върху хартия за печене със разстояние между тях, защото ще бухнат при печенето (ако нямате шприц под ръка, може да ползвате лъжица, като придадете желана от вас форма).
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути, след което намалете до 180 градуса за още 10-12 минутки.
Не е добре да отваряте фурната до изтичането на това време. След това я открехнете леко и оставете за още 7-8 минути вътре. Изкарайте от фурната и оставете да изстинат напълно.
За крема заделете 4-5 ягоди, а останалите пасирайте. Изсипете при тях нишестето или брашното и няколко лъжици от млякото и разбъркайте така, че да няма бучки.
Загрейте млякото със захарта и ванилията и когато е готово да заври, намалете малко котлона и сипвайте на тънка струйка ягодовата смес.
Бъркайте непрестанно до сгъстяване и накрая сложете маслото. Щом то се разтопи, ягодовият крем е готов. Оставете го да се поохлади леко като разбърквате от време на време, за да не се получава коричка.
Заделените ягоди нарежете на малки кубчета и полагайте от тях във вътрешността на срязаните еклери (при срязване вътре остава кухина), слагайте от крема и слепвайте отново.
Пригответе кувертюра като загреете маслото със лъжичката мляко и начупите шоколада вътре. След като се разтопи напълно, с помощта на лъжичка поръсете капки върху еклерите.
Оставете шоколада да изстине и да се втвърди, ако имате търпение да изчакате. При нас това няма шанс да се случи, тъй като изчезват още докато е топъл.
Ягодовите еклери с кувертюр от бял шоколад са готови.